След като разгледахме промените в плодовитостта и постепенното подобрение, днес се спираме

...
След като разгледахме промените в плодовитостта и постепенното подобрение, днес се спираме
Коментари Харесай

Над 2,9 хил. деца са родени във Варна през миналата година, в същото време в 85 общини почти няма раждаемост

След като разгледахме промените в плодовитостта и последователното усъвършенстване, през днешния ден се стопираме по-подробно на разпределението на коефициента на раждаемост в 265-те общини в страната. Това пишат в седмичния си бюлетин от Института за пазарна стопанска система.

Очаквано, множеството раждания са съсредоточени в огромните градски общини – от общо 56, 6 хиляди деца, родени през 2022 година 12,8 хиляди са в София, други 3,3 хиляди в Пловдив, 2,9 хиляди – във Варна. С над хиляда деца през годината са и Стара Загора, Сливен и Бургас, а с над 500 – други 11 общини, всички регионални центрове. От друга страна, общините с доста дребен брой родени през 2022 година деца – под 50 – са цели 85. През цялата 2022 година съгласно данните, оповестени от Национален статистически институт в Бойница е родено едвам едно дете, в Трекляно – 2, в Грамада – 4.

При относителната раждаемост, измерена през междинния брой родени деца на 1000 души население, има обилни разлики сред районите. В горния завършек на класацията са релативно дребни общини – в Твърдица през 2022 година се раждат 18,4 деца на 1000 души, в Ябланица – 17,9, в Николаево – 17,2. Толкова висока раждаемост обаче е релативно рядка, като множеството общини в страната се разполагат в диапазона сред 7 и 10 деца приблизително на 1000 души. Сред огромните градове в София има тъкмо 10 деца на 1000 души, в Пловдив са били 10,3, а във Варна – 9,2. Видими клъстери от общини с по-висока относителна раждаемост се оформят и към Велико Търново, Търговище, Пазарджик и дребните общини край Пловдив.

В съпоставяне с 2018 година в 135 общини се следи задържане или покачване на раждаемостта, а в други 130 има спад, само че спад от над 2 деца на хиляда души е регистриран в едвам 18 общини. Очаквано, в огромните общини подобрението на индикатора е по-бавно, като в Столична община през 2022 година има 0,2 деца повече на 1000 души спрямо 2018 година, в Пловдив – с 0,4, а Варна е измежду общините без смяна. Районите с най-сериозни усъвършенствания са най-много в стопански по-развитите елементи на Северна България, а на юг има очевидно скупчване на общини със спад на раждаемостта най-много в Родопите.

Разбира се, тези забележими усъвършенствания на национално равнище и в немалка част от районите по никакъв метод не значат, че проблемите с естествения приръст ще бъдат позволени в близко бъдеще, а отрицателната демографски динамичност ще се обърне. Демографските процеси – и изключително естествените – трансформират интензивността и посоката си постепенно, а на този стадий е прекомерно рано да твърдим, че следените положителни промени са трайни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР